Biomasa w postaci pelet
Biomasa – grupa produktów, odpadów, pozostałości z produkcji rolnej leśnej, biogazy i część odpadów przemysłowych i komunalnych ulegających biodegradacji.
Biodegradacja – bardzo powszechny w naszym środowisku biochemiczny rozkład związków organicznych przez saprobionty na proste związki nieorganiczne. Czynniki naturalne które poza organizmami żywymi przyczyniają się do biodegradacji: światło słoneczne, tlen z powietrza i woda.
Najpopularniejsze rodzaje biomasy wykorzystywane do celów energetycznych:
- drewno odpadowe oraz o niskiej jakości technologicznej.
- słoma, makuchy i pozostałe odpady powstałe podczas produkcji rolniczej.
- odchody zwierzęce.
- osady ściekowe.
- gatunki wodorostów uprawiane dla tego celu.
- odpady typu organicznego , (trawy, lucerny, wysłodki buraczane, łodygi kukurydzy itp)
- tłuszcze zwierzęce oraz oleje roślinne
Biomasa w postaci pelet – pelety (z angielskiego pellet czyli granulka) to bardzo popularny materiał opałowy powstający w wyniku sprasowania pod wysokim ciśnieniem takich materiałów jak: wióry, zrębki trociny, kora, słoma itp. Pelety mają najczęściej kształt walców o średnicy 6-25 mm i długości kilku centymetrów.
Wartość opałowa peletu jest zbliżona do wartości opałowej drewna. Dzięki niskiej wilgotności, oraz małej ilości popiołu powstającej w wyniki ich spalania pelety są idealnym paliwem do spalania w kotłach oraz kominkach (wyposażonych w stosowny palnik, zasobnik i system podający).